Skip to content

Luppio

Tyyppi boulderi, sportti Korkeus / Leveys 2-12 m / useita sektoreita
Reittien lukumäärä 138 kpl Oulusta n. 205 km
Greidi 3 – 7b Ilmansuunta / sää Itä, etelä, länsi / aurinkoinen
Lähestyminen 10m – 500m Topo 27crags

Sijainti: Övertorneå, Ruotsi. Torniojoilaaksossa Ylitorniota vastapäätä

Kenelle

Erityisesti vasta boulderoinnin aloittaneelle, enemmänkin kiivenneelle löytyy tekemistä. Ja reissua ei voi sanoa onnistuneeksi jollei synny uutta reittiä, harjat matkaan! Puhdistettuja halkeamia löytyy trädikiipeilyyn ja sporttireitien pulttaus on aluillaan. Klassikoita: Dr Pepper 6B, Tuuppa Luppioon 6B+, Tre Ankare 6C+

Ajo-ohjeet

Aja oulusta Haaparantaan, jatka Torniojokilaaksoa pohjoiseen (99) noin 60 km ja vähän Luppion kylän jälkeen näet vasemmalla puolen kallioisen mäen. Käänny vasemmalle tienristeyksetä jossa seisoo iso peltitonttu, 50m jälkeen oikealle ja aja ylös parkkipaikalle. Boulderisektorit ovat huipun etelä ja länsisivuilla, köysikiipeily pääasiassa itäsivulla.

Sesonki

Toukokuussa pääsee jo kiipeämään, aluksi tie huipulle voi olla vielä ajokelvoton, mutta boulderpaikat ovat jo sulat. Lokakuussakin voi vielä kiivetä. Avoimuudesta johtuen ötököitä on vähän Lapiksi, mäkäröitä tosin voi olla haitaksi.

Majoitus

Teltta. Mutta paikan erikoisuus on luolat, kalliolippojen aluset, joita on useita.

Vesi ja muut palvelut

Paikalla ei ole vettä vaan se on tuotava mukana. Paikalla on vessarakennus, mutta se on yleensä lukittu. Kahvilasta on kivijalka jäljellä, toivottavasti se rakennetaan uudestaan. Parhaimmillaan paikassa on ollut anniskeluoikeudet.

Muuta huomioitavaa

Tyypillisimmillään kiipeily on vaakahalkeamasta toiseen pystyseinällä kiipeämistä. Mutta myös muita ongelmia löytyy. Maisemat ovat mahtavat, parempia saa etsiä vaikkapa Ahvenanmaalta tai Lofooteilta.