Skip to content

Kiipeilytorni

 

torni_seuravuoro-ohje_R1 

Oulun kiipeilyseuralla on oma kiipeilytorni 14 kilometrin päässä Oulun keskustasta, Alakyläntien varressa (karttalinkki). Torni on jäsenten käytettävissä siten, että siellä on viikoittaiset ilmaiset kiipeilyvuorot. Kiipeilytorni on koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen erikoisuus joka tarjoaa talvisin yli 20 metriä jäistä kiivettävää. Jäätä kiivettäessä perusvarusteina toimivat jäähakut, jääkiipeilykengät ja kenkiin kiinnitettävät piikikkäät jääraudat. Tornilla kiivetään yläköydellä joten sinun ei tarvitse olla liiditaitoinen voidaksesi harrastaa lajia, joten torni soveltuu myös aloittelijoille. Tornilla on lämmitettävä työmaakoppi jossa voi käydä kiipeilyjen välillä huilaamassa ja syömässä eväitä. WC-tiloja tornin ympäristössä ei ole.

Huomaathan, että itsenäinen tornilla kiipeäminen vaatii vähintään kalliokiipeilyn peruskurssin käymisen, tai vastaavat taidot hankittuna muuta kautta. Tornilla ei ole valmiita yläköysiankkureita. Ankkurit rakennetaan slingeillä tornin kantaviin rakenteisiin tai ankkuriketjuihin  (slingeillä myös niihin). Jokaisen itsenäisen tornikiipeilijän tai kiipeilyryhmän tulee käydä ensimmäisellä kerralla tutustumassa tornin perusperiaatteisiin jonkin ”torniaktiivin” kanssa. Kaikki tornilla kiipeily tapahtuu omalla vastuulla.

Kiipeily tornilla

Kiipeilytorni on tarkoitettu ensisijaisesti seuran jäsenille.

Jos olet jäsen, niin voit:

 1. kiivetä keskiviikkoisin ja sunnuntaisin tornilla koko päivän seuran vuorolla ilmaiseksi 
 2. kiivetä tornilla koska vaan 5€ kertamaksua vastaan,
 3. ostaa 100€ kausikortin jolla saat kiivetä tornilla koska vain ja niin paljon kuin haluat, tai kisakausarin 50 € joka on voimassa syyskuusta finice kisoihin saakka.
 4. liittyä talkooporukkaan, jolloin saat kiivetä tornilla koska vain.

Jos et ole jäsen, niin voit:

 1. kiivetä tornilla koska vaan 15€ kertamaksua vastaan,
 2. liittyä jäseneksi ja katsoa yllä olevat vaihtoehdot,
 3. tai jos et halua liittyä jäseneksi, voit ostaa tornille kausikortin hintaan 100€ + jäsenyyden hinta (=52€ tai 99€), jäsenyyttä sinun ei luonnollisesti ole pakko aktivoida.

Toivomme kaikkien tornin käyttäjien ymmärtävän, että torni vaatii toimiakseen suuren määrän työtä ja merkittävän rahallisen panostuksen. Vastineeksi tälle kaikelle se tarjoaa aivan omaa luokkaansa olevan harjoittelupaikan! Tornilla on toimittava sääntöjen mukaisesti, ja jokaisen uuden kiipeilijän on käytävä tutustumassa tornin toimintaan esimerkiksi seuran vuorolla tai talkoolaisten mukana. Tätä ei kannata säikähtää, tornin käyttö ei ole rakettitiedettä, mutta säännöt on tärkeää käydä läpi jotta esimerkiksi tornin jäädytys ei pysähtyisi.

Kausikortin tai kertakäynnin voit maksaa viitenumerolla 1342 (Maksuyhteys), mikäli liityt samalla jäseneksi, täytä jäsenhakemus ja maksa jäsenyys erikseen täältä löytyvien ohjeiden mukaisesti. Jos maksat kausikortin, ilmoita asiasta jaatorni@oulunkiipeilyseura.fi -osoitteeseen. Jäätornimaksut täytyy tällä hetkellä maksaa aina ennakkoon tilille, eli kuitit mukaan!

Viikkovuoro, välinevuokraus tornille, kiipeily muina aikoina

Jäsenten ilmaiset viikkovuorot ovat, joka keskiviikko ja sunnuntai koko päivän.  Tarvittaessa välinevuokra jääkiipeilytornille on 5€/väline/päivä. Lisäksi myös ei-jäsenet voivat käydä tornilla kiipeämässä, tällöin yhden käyntikerran hinta on 15€/kerta + mahdollinen välinevuokra. Käynnit ja välinevuokrat on maksettava etukäteen viitteellä 1342, maksuyhteydet löydät täältä. Seuran jäsenet 5 €, ei jäsenet15€ kertamaksua vastaan voit käydä tornilla kiipeämässä myös muina aikoina kuin seuran vuorolla.

!!Tornilla on kävijävihko johon jokainen käynti on merkittävä (päivämäärä, nimi, puhelinnumero). Tämä on ehdottoman tärkeää kävijäseurannan vuoksi!!

Mikäli tarvitset tornille vuokravarusteita (esimerkiksi seuran vuorolle), sovi välinevuokrasta etukäteen välinevastaavan kanssa (Elina Liukkoila, Heidi Pienipaavola, varusteet@oulunkiipeilyseura.fi). Seuran vuoroille vuokratut välineet noudetaan sovitusti Oulun kiipeilykeskuksella sijaitsevasta OKS:n varastohyllystä, ja palautetaan samaan paikkaan.  Välineitä EI saa noutaa tai palauttaa omatoimisesti! Kaikille ei seuran vuorolla välttämättä riitä omia välineitä mutta tornilla on helppo vaihtaa hakkuja ja rautoja.

Toiminta jääkiipeilytornilla, talkoilu

Jääkiipeilytorni pyörii talkoovoimin, tornin yhteishenkilö on Lassi Himanka lassi.himanka@gmail.com ja Markus Huhtala Markus.huhtala79@gmail.com (jaatorni ät oulunkiipeilyseura.fi) ja heiltä saa lisää informaatiota talkootoiminnasta ja kaikesta muustakin torniin liittyvästä. Talkoolaiset saavat kiivetä tornilla ilmaiseksi koska vain, talkoohommiin kuuluu tornin ylläpito eli huolto sekä koko talvikauden kestävä jäädytys. Käytännössä jäädytyksen hoitaminen vaatii vesisuuttimen siirtämistä aika ajoin, jään hakkaamista rakenteista, parkkipaikan kolaamista, jne. Talkoolaisten tulee pitää talkookäynneistään kirjaa kopissa olevan vihkon avulla (merkkaa käynti, nimi, pvm, oliko huoltoa vai talkoilua). Liittymällä talkoorinkiin pääset myös Facebookin Jäätorniryhmään, jossa paljon keskustelua talkoista, ja talkookertojen varailua.

Talkoolaisen ”kausarin” eli ilmaisen kiipeilyoikeuden saat seuraavasti:

 • Käyt 4 kpl ns. isoissa yhteistalkoissa, esim. jääkiipeilyn MM-kisoihin liittyvissä,
  • Yhtä isoa talkookertaa vastaa 3 huoltokertaa (letkun siirto, jään putsaus, kolaaminen, jne., n. 30min/kerta),
 • Kausaria ei myönnetä etukäteen, mutta talkookertoja kerryttäessäsi saat kiivetä talkoopäivänä ilmaiseksi (ei-talkoileva varmistajasi joutuu maksamaan).

TÄRKEÄÄ: Tornilla on toimittava asianmukaisesti ja pidettävä huoli että maanomistajaa ei häiritä millään tavalla!

VIELÄ TÄRKEÄMPÄÄ: Älä koskaan sammuta pumppua tornilla! Mikäli et tiedä mitä mistäkin vivusta tapahtuu, älä koske niihin ilman että kysyt apua esim. jäätornivastaavalta tai joltain tornilla paikalla olevalta!

Pysäköinti

Torni sijaitsee Ruduksen alueen sisäpuolella ja yleisesti autot tulisi jättää ennen sähköistä porttia tien varteen siten, että niistä ei ole mitään haittaa ohikulkevalle Ruduksen raskaalle liikenteelle. Alakyläntien varressa on iso alue vapaana, ja lisäksi portin eteen voi jättää autoja tien varteen. Jos portti on auki, tarvittaessa auton voi ajaa myös portin sisäpuolelle, tornin viereen työmaaparakkien läheisyyteen. Kehotamme kuitenkin jättämään autot aina portin ulkopuolelle, kävelymatkaa ei sieltäkään tule kuin n. 100 metriä tornille.

kartta_jaakiipeilytorni